reklam
Yaddaş və beyin funksiyasını yaxşılaşdıran 6 qida Yaddaş və beyin funksiyasını yaxşılaşdıran 6 qida https://gencaile.az/wp-content/uploads/2023/10/qida-2-650x400.jpg
n2006

n2006 Sağlamlıq 12-02-2024, 11:04

Yaddaş və beyin funksiyasını yaxşılaşdıran 6 qida

Yaddaş və beyin funksiyasını yaxşılaşdıran 6 qida
Bəzi qidalar yaddaş, konsentrasiya və zehni ayıqlıq kimi beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edən xüsusiyyətlərə malikdir.


Yağlı balıq

Somon, skumbriya, treska və digər balıq növləri beyin neyronlarını sağlam saxlamağa və yaddaşa təsir edən xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Tədqiqatlar göstərir ki, bu qidanın müntəzəm istehlakı yaşla bağlı da hafizə itkisini azaldır və yaddaşı yaxşılaşdıra bilər.

Lobya

Lobya lif, B vitaminləri və omeqa yağ turşuları ilə zəngindir. Lif sizi daha uzun müddət tox saxlamağa kömək edir və şəkərin normada qalmasına kömək edir, konsentrasiyaya və yaddaşa kömək edir ki, beynin gün ərzində düzgün işləməsini təmin edir.

Ooz-fındıq

Qoz-fındıq, xüsusilə qoz, antioksidantları və omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir ki, bu da koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdırmağa və beyinə mənfi təsirləri azaltmağa kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq qoz-fındıq yemək yaşla bağlı yaddaş itkisi riskini azalda bilər. Bundan əlavə, müntəzəm olaraq qoz-fındıq yeyən qadınlar qoz yeməyənlərə nisbətən yaşlandıqca daha yaxşı xatırlayırlar.

Yaşıl çay

Yaşıl çayın tərkibində az miqdarda kofein və L-theanine amin turşusu var ki, bunlar birlikdə konsentrasiyanı və yaddaşı yaxşılaşdıra bilir. Yaşı 50-69 arasında olan 69 insan üzərində aparılan araşdırma, 100,6 mq L-theaninin birdəfəlik dozasının reaksiya müddətini və koqnitiv testlərdə işləmə yaddaşını yaxşılaşdırdığını göstərdi.

Zəncəfil

Zəncəfilin aktiv komponenti olan kurkumin iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və beyin sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edə bilər. Antioksidantlar jurnalında dərc edilən bir araşdırmaya görə, ərzaq güclü antioksidant, iltihab əleyhinə və anti-amiloid xüsusiyyətlərinə malikdir.

Qəhvə

Qəhvənin əsas aktiv inqrediyenti kofeindir, o, ayıqlığı, konsentrasiyanı və diqqəti artıra bilən mərkəzi sinir sisteminin stimulyatorudur. Tədqiqatlar göstərdi ki, kofein istehlakı qısamüddətli yaddaşı və məlumatlara reaksiyanı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Bu, imtahana hazırlaşanlar üçün faydalı ola bilər. Yaddaşınızı yaxşılaşdırmaq üçün qəhvədən istifadə etməyi planlaşdırırsınızsa, ondan ölçülü istifadə etməli və bədəninizi dinləməlisiniz.

Məlumat Saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

Bəyən Sevgi Gülüş Şok Üzgün Əsəbi
27 34 19 30 27 29

Oxşar xəbərlər Digər trend xəbərləri

Məlumat Saytda şərhləri oxumaq, şərh yazmaq, xəbər göndərmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyiniz lazımdır.

Məlumat Hörmətli Qonaq, sizin qeydiyyatınız olmadığı üçün siz rəy yaza bilməzsiniz.Xahiş edirik qeydiyyatdan keçin.